EA tekent deal van 550 miljoen voor Premier League rechten

EA Sports, het populaire videogamebedrijf, heeft aangekondigd dat het een nieuwe licentieovereenkomst van 588 miljoen dollar gaat sluiten met de Premier League. Dankzij deze deal kan EA alle 20 Premier League-teams en hun spelers blijven gebruiken in de populaire FIFA-gameserie.

Contract en concurrentie EA

De overeenkomst heeft een looptijd van drie seizoenen, van 2022/23 tot 2024/25. Het betekent een aanzienlijke verhoging van de licentievergoedingen die EA aan de Premier League betaalt, aangezien de vorige deal naar verluidt ongeveer 300 miljoen dollar waard was.

De nieuwe overeenkomst is ook belangrijk omdat ze komt op een moment dat de Premier League zijn commerciële waarde wil maximaliseren. Met de opkomst van streamingdiensten en de daling van de traditionele uitzendinkomsten wil de Premier League zijn inkomsten uit andere bronnen, zoals licenties en merchandiseverkoop, verhogen.

Voor EA zorgt de nieuwe overeenkomst ervoor dat de FIFA-serie het meest authentieke en realistische voetbalsimulatiespel op de markt blijft. De opname van alle 20 Premier League-teams en hun spelers is een belangrijk verkoopargument voor het spel, waarmee het zich onderscheidt van zijn concurrenten.

Reactie Premier League

In een reactie op de nieuwe overeenkomst zei Premier League Chief Executive, Richard Masters: “We zijn blij dat we onze samenwerking met EA Sports, die een belangrijke factor is geweest in de groei van de populariteit van de Premier League over de hele wereld, kunnen verlengen. Dankzij de nieuwe overeenkomst kunnen we blijven investeren in het spel, zowel in de ontwikkeling van nieuw talent als in de verbetering van de wedstrijdbeleving voor de fans.”

De overeenkomst is ook goed nieuws voor voetbalfans. Die kunnen zich nu de komende jaren verheugen op nog realistischere en boeiendere gameplay van EA Sports. Aangezien EA blijft investeren in de ontwikkeling van de FIFA-serie, kunnen fans nieuwe functies en gameplaymechanismen verwachten die het spel nog meeslepender en spannender maken.